Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


avril lavigne

Avril Ramona Lavigne (Belleville, Ontario, Kanada, 1984. szeptember 27.) Juno Award díjas és Grammy-jelölt kanadai pop-rock énekes és dalszerző.

Az első két albuma, a Let Go (2002) és az Under My Skin (2004) számos országban a toplistán szerepelt. A harmadik albuma a The Best Damn Thing 2007-ben jelent meg. Legújabb, immár negyedik albuma 2011. március 8-án jelent meg, Goodbye Lullaby címmel.

Bár vezetékneve francia eredetű, nevét rendszerint angolosan ejtik ki. A „la vigne” franciául azt jelenti, hogy a szőlő vagy a szőlőtőke. Keresztneve, Avril, április-t jelent franciául.

Lavigne, tízmillió eladott lemezével (2010) az egyik legsikeresebb előadó az Egyesült Államokban

 
Életrajzi adatok
Teljes név Avril Ramona Lavigne
Született 1984. szeptember 27. (27 éves)
Származás Kanada Belleville, Ontario, - Napanee, Kanada
Pályafutás
Műfajok pop rock, PUNK ROCK, pop punkPunk, Rock
Aktív évek 1999-
Együttes saját zenekara van
Kapcsolódó előadó(k) Evan Taubenfeld, Deryck Whibley
Hangszer ének, gitár, dobok, akusztikus gitár, zongora
Tevékenység énekes, zenész, dalszerző
Kiadók

RCA, Arista

 

 

 

Gyermekkora

 

 

Avril Ramona Lavigne a kanadai Belleville-ben született francia apától (John) és egy francia-ontariói anyától (Judy), átlagos családban. Mindkét szülő katolikus, gyermeküket is római katolikusként nevelték. Édesapja az április hónap francia nevéről nevezte el. Két testvére van, bátyja Mathhew és húga Michelle. Avril zenei tehetségét kétéves korában fedezték fel, amikor – anyja elmondása alapján – Avril nélküle kezdett el énekelni a templomban.

 

 Albumok

Let Go

(2001-2003) A Let Go című album 2002. június 4-én jelent meg az Egyesült Államokban, ahol második helyezést ért el, míg Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Királyságban első helyezett lett a ranglistán. Ezzel Avril lett az első fiatal női szólista, aki az Egyesült Királyságban első helyezést ért el az albumával.2002 végére az album négyszeres platinalemez lett. 2003 májusára az albumból több mint egymillió példány fogyott el Kanadában. 2009-re összesen 16 millió példányban kelt el világszerte. 2009-re az Egyesült Államokban már hatszoros platinalemez volt, több mint hatmillió eladott példánnyal. Négy szám vált híressé az albumról. A Complicated első helyezést ért el Ausztráliában és második helyezést az Egyesült Államokban. Avril rekordot ért el a Complicated című számával, a Contemporary Hit Radio listáján 11 hétig szerepelt első helyen, melyet eddig Natalie Imbruglia uralt Torn című számával szintén 11 hétig. Az Sk8er Boi bekerült az első 10-be az Egyesült Államokban és Ausztráliában. Az I'm With You szintén az első 10-ben végzett az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. A Losing GripTajvanon került be az első 10-be és Chilében az első 20-ba. Lavigne volt a második előadó a zenetörténelemben, akinek három kislemeze is első helyezést ért el a Billboard listáján. Avril elnyerte a legjobb új előadó címet 2002-ben az MTV Video Music Awards-on és négy Juno Awards díjat nyert 2003-ban a hat jelölésből. A World Music Award-on a legtöbb lemezt eladó kanadai énekes díját kapta és nyolc Grammy-díjra jelölték, többek között az év legjobb dalára és a legjobb előadói díjra.

 

Under My Skin

 

Avril Lavigne második albuma az Under My Skin2004. május 25-én jelent meg az Egyesült Államokban. Első helyezést ért el számos országban, többek között az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Japánban, Ausztráliában, Kanadában, Mexikóban, Argentínában, Spanyolországban, Írországban, Thaiföldön, Dél-Koreában és Hongkongban. Az Egyesült Államokban 380 000 példányt adtak el az első héten. Az albumon lévő legtöbb számot a kanadai énekes-dalszövegíróval, Chantal Kreviazukkal írta, bár néhány számot közösen írt Ben Moodyval, Butch Walkerrel és Evan Taubenfelddel.

A vezető dal, Don't Tell Me Argentínában és Mexikóban első helyezett lett a ranglistán, bekerült az első ötbe az Egyesült Királyságban és Kanadában, az első tízbe Ausztráliában és Brazíliában. A My Happy Ending című szám bekerült az első tízbe az Egyesült Királyságban, de a harmadik száma, a Nobody's Home nem került be az első negyvenbe. A negyedik szám az albumról, a He Wasn't 23. helyezést ért el az Egyesült Királyságban és 24.-et Ausztráliában. A Fall To Pieces mint kislemez csak az USA-ban jelent meg.

 

 

 

 

The Best Damn Thing (2007)

Avril harmadik albumát, a The Best Damn Thing-et Dr. Luke (Kelly Clarkson, Pink, Lady Sovereign és Daughtry), a férje, Deryck Whibley (Sum 41), Rob Cavallo (Green Day, Goo Goo Dolls, My Chemical Romance, Jewel), Butch Walker és Avril készítette. Travis Barker (Box Car Racer, blink-182, +44) is dobol Avril új albumán.

A Girlfriend című szám hét egyéb nyelven is elérhető, az egyetlen különbség az angol változattól az, hogy a refrént lefordították spanyolra, portugálra, mandarinra, japánra, olaszra, németre és franciára. A When You're Gone hetekig volt a Viva Chart Show Top 10 dalai között, ám az első helyet nem sikerült elérnie. A harmadik száma, a Hot azonban két hétig is az élen állt. 2007-ben a Word Music Awardson, Németországban elnyerte a legjobb előadónak járó díjat, a Girlfriendet pedig a legjobb slágerének nyilvánították. A The Best Damn Thing c.albumról a negyedik videoklip a lemez címadó dalához készült, a dalban a Blink-182-ből ismert Travis Barker dobol.

A Best Damn turné keretében Avril Magyarországon is fellépett, 2008. július 7-én, 20 órakor a Petőfi Csarnokban, azonban az esőzés miatt csak hét számot adott elő.

 

 

Goodbye Lullaby (2011) 

Deryck Whibley

Avril Lavigne 2006-ban ment férjhez Derick Whibleyhez. Igazából gót esküvőt akart tartani, de végül meggondolta magát. A házasságuk nem tartott sokáig, gyorsan elváltak. Közben beszélték, hogy Avril terhes lett, de ez csak pletyka volt.

 Az esküvő